poniedziałek, 18 listopada 2013

Lodowe tortille w czekoladzie

Weekend to dla mnie okazja, aby spędzić trochę więcej czasu w kuchni. Nie inaczej było w tym tygodniu. Dziś mam dla Was prosty deser, idealny, kiedy chodzi za nami ochota na coś słodkiego. Wykorzystałam do niego tortille, które raczej z deserem się nie kojarzą, ale efekt końcowy jest zaskakujący. Deser jest tak słodki, że po jego zjedzeniu nie wciśniemy w siebie już nawet ciastka. I tak smaczny, że z ledwością udało mi się zrobić zdjęcie, bo znika bardzo szybko...




Składniki:
  • Małe tortille (mi nie udało się kupić małych, wiec docięłam duże do wielkości talerzyka deserowego - większe byłyby nie do zjedzenia nawet dla osoby o wilczym apetycie)
  • Cukier cynamonowy
  • Rozpuszczone masło
  • Lody waniliowe
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki masła
  • posypki, pokruszone orzechy itp.
Roztopionym masłem spryskać tortille z jednej strony (ja do tego celu wykorzystałam butelkę ze sprayem, dzięki czemu udało mi się je pokryć masłem równomiernie i niezbyt grubo) i posypać cukrem cynamonowym. Jeśli nie uda nam się dostać go w sklepie, można wykorzystać zwykły cukier i cynamon.
Złożyć tortille na pół cynamonową stroną do środka i włożyć do środka zgniecioną folię aluminiową (wałeczek), aby tortille pozostały otwarte. To ważne, bo w takiej formie pozostaną po pieczeniu i jeśli się zamkną, nic już do środka nie włożymy.
Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 st. C. W tym czasie cukier rozpuści się tworząc cynamonowy karmel wewnątrz, a cała tortilla stanie się chrupiąca.
Schłodzić tortille i wypełnić lodami. Każdą osobno owinąć w folię spożywczą i zmrozić, aż stwardnieją.
Czekoladę rozpuścić z masłem do uzyskania gładkiej masy. Trochę wystudzić i maczać w niej tortille wypełnione lodami. Ważne, aby czekolada nie była zbyt gorąca, bo zamiast zastygać na zimnych tortillach, spowoduje, że to lody zaczną się topić. Nim czekolada zastygnie posypać ją kolorowymi posypkami, orzechami lub tym, na co mamy ochotę.
Ułożyć tortille na pergaminie do zastygnięcia czekolady i ponownie włożyć do zamrażalnika, aby utwardzić zawartość.
Smacznego!