piątek, 31 stycznia 2014

Domowe lody

To nieprawda, że nie można zrobić lodów bez specjalnej maszynki do lodów. Ten przepis nie wymaga żadnych specjalnych urządzeń, poza tymi, których na co dzień używamy w kuchni. Są tak łatwe, że zrobienie ich zajmie tylko chwilę. Trzeba jednak zaplanować trochę czasu na mrożenie. Efekt jest tego wart - lody są pyszne, kremowe i obłędnie słodkie - jedna porcja zapcha nawet najbardziej zaprawionego w bojach łasucha.



Składniki:
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/8 łyżeczki drobnej soli
 0,5 l schłodzonej śmietany kremówki
1 tabliczka mlecznej czekolady
1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
8 wafelków
1 łyżka oleju
1/4 szklanki posiekanych orzechów ziemnych

W średniej misce mieszamy mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy i sól. W dużej misce za pomocą miksera ubijamy śmietanę na sztywno przez ok. 3 minuty. Silikonową szpatułką delikatnie mieszkamy bitą śmietanę z mleczną mieszaniną tak, aby śmietana nie usiadła. Wlewamy do plastikowych pudełek lub miski i zamrażamy na 6 godzin do twardości.

Roztapiamy 1/4 z przygotowanej czekolady do gładkości. Wkładamy po łyżce do wafelków. To ważne, bo czekolada na dnie każdego wafelka zapobiegnie wyciekaniu roztopionych lodów i zapewni dodatkowy posmak ostatnich kęsów. Wypełnione czekoladą wafelki chłodzimy, aby czekolada zastygła - ja wkładam je na chwilę do zamrażalnika.


Napełniamy każdy wafelek lodami, jeśli zaczynają się topić, znów na chwilę schładzamy w zamrażalniku.


Roztapiamy pozostałą czekoladę do gładkości. Dodajemy olej i trochę studzimy. Lody polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Znów przez chwilę chłodzimy, aż czekolada zastygnie.


Smacznego!