piątek, 17 stycznia 2014

Tort szwarcwaldzki

Kiedy na dworze temperatura spada poniżej zera, mój organizm jakoś mocniej domaga się dostarczania cukru. Być może przestawia się na tryb grzewczy i potrzebuje paliwa. A ja sama, kiedy jest zimno, z przyjemnością krzątam się po kuchni w sąsiedztwie rozgrzanego piekarnika. Takie wieczory owocują sporą porcją kalorii do popołudniowej kawy. Tym razem powstał tort szwarcwaldzki - klasyczny, niemiecki tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną.


Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las), pochodzi z południa Niemiec, ale jest popularny na całym świecie. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ale bardzo pięknie się prezentuje. Jest lekki i nie za słodki. W wersji dla dorosłych nasączony wódką wiśniową, w wersji rodzinnej doskonale sprawdzi się sok wiśniowy.

Ciasto:

  • 150 g roztopionej gorzkiej czekolady  
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wymieszać do gęstej, czekoladowej mikstury.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170 st. C około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty.

Syrop do nasączenia blatów:
  •  75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki)
  • 75 ml likieru wiśniowego
Wymieszać.

Masa wiśniowa:
  • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu itp.
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia do konsystencji kisielu. Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.

Ponadto:
  • ok. 0,75-1 l kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
  • 4 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem. Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni i 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmiietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskając, nasączyć.
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.