Zacznijmy od tego, że ten zwyczajny kubek, który u nas jest dość umowną wielkością, w USA jest oficjalną jednostką miary, którą można mierzyć zarówno objętość cieczy, jak i produktów sypkich. Trudno to sobie trochę wyobrazić, bo przecież kubki mogą mieć różną wielość, jak więc za ich pomocą zmierzyć cokolwiek. O jaki kubek może chodzić? - zastanawia się pewnie nie jedna z Was otwierając szafkę z różnej maści kubkami. Właśnie z tego samego powodu jednostka ta jest wypierana przez jednostki metryczne.
Bo na przykład amerykański kubek to 250 ml, a japoński to już 200 ml. Faktem jest jednak, że jeśli mamy przepis podany w całości w kubkach, to jakiegokolwiek byśmy nie użyły, proporcja zostanie zachowana, więc danie nam wyjdzie.
A co nam się zmieści w naszym kubku?
- 140 g mąki
- 220 g cukru
- 200 g cukru pudru
- 225 g masła
- 200 g rodzynek
- 140 g porzeczek
- 110 g tartego sera
- 200 g nieugotowanego ryżu
- 120 g tartej bułki
- 125 g kakao
- 190 g kaszy gryczanej
- 180 g kaszy manny
- 225 g majonezu
- 165 g maku
- 190 g mąki ziemniaczanej
- 360 g miodu
- 250 g mleka
- 230 g oleju
- 120 g płatków owsianych
- 300 g soli
- 180 g wiórków kokosowych
To co? Idziemy gotować?