piątek, 22 sierpnia 2014

Jeden kubek czyli ile?

Ostatnio przeliczałyśmy łyżeczki na gramy i mililitry, dziś krótka ściąga, jak przeliczać "na kubki". Zdarza się bowiem, że znajdziemy przepis, w którym podana jest waga produktów, a my akurat wagi nie mamy. Ale mamy kubek. Myślę, że dzięki tym wskazówkom teraz już sobie poradzicie.


Zacznijmy od tego, że ten zwyczajny kubek, który u nas jest dość umowną wielkością, w USA jest oficjalną jednostką miary, którą można mierzyć zarówno objętość cieczy, jak i produktów sypkich. Trudno to sobie trochę wyobrazić, bo przecież kubki mogą mieć różną wielość, jak więc za ich pomocą zmierzyć cokolwiek. O jaki kubek może chodzić? - zastanawia się pewnie nie jedna z Was otwierając szafkę z różnej maści kubkami. Właśnie z tego samego powodu jednostka ta jest wypierana przez jednostki metryczne.


Bo na przykład amerykański kubek to 250 ml, a japoński to już 200 ml. Faktem jest jednak, że jeśli mamy przepis podany w całości w kubkach, to jakiegokolwiek byśmy nie użyły, proporcja zostanie zachowana, więc danie nam wyjdzie.

A co nam się zmieści w naszym kubku?
  • 140 g mąki
  • 220 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 225 g masła
  • 200 g rodzynek
  • 140 g porzeczek
  • 110 g tartego sera
  • 200 g nieugotowanego ryżu
  • 120 g tartej bułki
  •  125 g kakao
  • 190 g kaszy gryczanej
  • 180 g kaszy manny
  • 225 g majonezu
  • 165 g maku
  • 190 g mąki ziemniaczanej
  • 360 g miodu
  • 250 g mleka
  • 230 g oleju
  • 120 g płatków owsianych
  • 300 g soli
  • 180 g wiórków kokosowych


To co? Idziemy gotować?