Składniki:
2 puszki pomidorów
2 marchewki
pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 l bulionu
sól
pieprz czarny
Cebulę pokroić w kostkę i wruzcić na rozgrzaną oliwe. Zeszklić na wolnym ogniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę poddusić. Dodać pomidory, bazylię i cukier, dusić razem mieszając co jakiś czas.
Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę ugotować w bulionie. Gdy
warzywa będą miękkie, dodać przygotowane pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dodać
listki tymianku. Całość zmiksować.
Na końcu włożyć do zupy serek mascarpone.
Smacznego!