piątek, 6 lutego 2015

Pizza z kiełbasą i papryką

Skoro już jesteśmy przy temacie kuchni, to czas coś ugotować. Dziś kolejna propozycja pizzy - jak zwykle będzie zdrowo i nie do końca typowo. Jeśli lubicie rukolę, to zakochacie się w tej pizzy. Z resztą nawet bez rukoli pachnie tak cudownie, że trudno się jej oprzeć.



Składniki:
3 surowe wędzone kiełbaski
1 opakowanie małych papryczek
tarty ser mozarella
spora garść rukoli
2 łyżeczki czerwonego octu winnego

Na sos marinara:
1 puszka krojonych pomidorów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
pieprz, sól i cukier do smaku
1 łyżka masła

Dokładny przepis na zdrowe ciasto do pizzy znajdziecie tutaj, więc nie będę podawać go po raz kolejny - po prostu odsyłam do źródła.


No to przystępujemy do dzieła. Najpierw wyrabiamy ciasto i w czasie, gdy ono rośnie, przygotowujemy sos marinara. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy są na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy chwilę, żeby się nie przypalił. Teraz dodajemy pomidory i całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.

Kiełbasę obieramy z osłonki i gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż przestanie być surowa. Muszę przyznać, że dużo tutaj zależy od kiełbasy - nie każda daje się chętnie obedrzeć ze skóry. Ugotowane mięso odławiamy.

Paprykę grillujemy, aż będzie lekko "zwęglona" na skórce i zmięknie. Następnie rozcinamy ją wzdłuż i usuwamy pestki.

Blachę smarujemy olejem i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, które ponownie smarujemy olejem. Na to nakładamy gotowy sos marinara, a następnie ser mozarella, kiełbasę i paprykę.


Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka.

Gotową pizzę posypujemy rukolą i kropimy octem winnym.


Smacznego!
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano. - See more at: http://nastole.pl/2012/03/sos-marinara.html#sthash.rgcBAUYN.dpuf
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano. - See more at: http://nastole.pl/2012/03/sos-marinara.html#sthash.rgcBAUYN.dpuf