Składniki:
3 surowe wędzone kiełbaski
1 opakowanie małych papryczek
tarty ser mozarella
spora garść rukoli
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
Na sos marinara:
1 puszka krojonych pomidorów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
pieprz, sól i cukier do smaku
1 łyżka masła
Dokładny przepis na zdrowe ciasto do pizzy znajdziecie tutaj, więc nie będę podawać go po raz kolejny - po prostu odsyłam do źródła.
No to przystępujemy do dzieła. Najpierw wyrabiamy ciasto i w czasie, gdy ono rośnie, przygotowujemy sos marinara. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy są na maśle. Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy chwilę, żeby się nie przypalił. Teraz dodajemy pomidory i całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią i oregano.
Kiełbasę obieramy z osłonki i gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż przestanie być surowa. Muszę przyznać, że dużo tutaj zależy od kiełbasy - nie każda daje się chętnie obedrzeć ze skóry. Ugotowane mięso odławiamy.
Paprykę grillujemy, aż będzie lekko "zwęglona" na skórce i zmięknie. Następnie rozcinamy ją wzdłuż i usuwamy pestki.
Blachę smarujemy olejem i rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto, które ponownie smarujemy olejem. Na to nakładamy gotowy sos marinara, a następnie ser mozarella, kiełbasę i paprykę.
Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka.
Gotową pizzę posypujemy rukolą i kropimy octem winnym.
Smacznego!
Na
rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy
czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy
pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano. - See more
at: http://nastole.pl/2012/03/sos-marinara.html#sthash.rgcBAUYN.dpuf
Na
rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy
czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy
pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do
smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i/lub oregano. - See more
at: http://nastole.pl/2012/03/sos-marinara.html#sthash.rgcBAUYN.dpuf