Robiona w domu pizza może być i smaczna i zdrowa. Ma też tę zaletę, że możesz ułożyć na niej takie dodatki, jakie lubisz. Dziś zaprezentuję Wam ją w wersji bardzo podstawowej - bo to doskonały punkt wyjścia do skomponowania takiej pizzy, którą lubimy najbardziej. A żeby było zdrowo, do ciasta na spód pizzy używam dodatku mąki pełnoziarnistej.
Spód:
200 dag mąki pełnoziarnistej
200 dag mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Wymieszać suche składniki, a następnie dolać wody i zagniatać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie uformować pizze - z tej porcji wyjdą dwie pizze o średnicy ok. 30 cm lub jedna bardzo duża.
Składniki na pizzę:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego czosnku
25 dag mozzarelli
1 puszka pomidorów krojonych z bazylią i oregano
świeżo mielony pieprz
oregano
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pomidory zmiksować blenderem z oliwą i czosnkiem. Jeśli nie uda Wam się kupić pomidorów z ziołami, można kupić zwykłe pomidory i dodać bazylię i oregano. Powstały sos rozsmarować na pizzy. Na wierzch poukładać plastry mozzarelli i posypać oregano. Piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!