wtorek, 17 czerwca 2014

Kurczak w glazurze Sriracha

Zwykle wrzucam proste przepisy, na które składniki znaleźć można w każdej kuchni. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować zabawę bardziej orientalnymi smakami. Wszystkie użyte składniki można kupić w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet, a czasem nawet w marketach. Zapraszam na kurczaka, który jest świetną przekąską na kolację. I jak to zwykle u mnie bywa - robi się go niezwykle szybko.



Składniki:
1/4 kubka sosu sojowego
2,5 łyżki białego octu
1 łyżka sosu Sriracha
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki startego świeżego imbiru
1,5 łyżeczki oleju sezamowego
60-70 dag skrzydełek lub pałek z kurczaka

W szklanym naczyniu żaroodpornym wymieszać sos sojowy, ocet, sos Sriracha, cukier, imbir i olej sezamowy. Włożyć kurczaka i podrzucać, żeby rozprowadzić sos. Marynować ok. 30 minut, w połowie jeszcze raz podrzucając, aby przemieszać marynatę.

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Piec aż kurczak będzie gotowy, a sos zgęstnieje - ok. 30 minut. W połowie  pieczenia kurczaka obrócić.


Smacznego!