sobota, 3 stycznia 2015

Zupa pomidorowa z puszki

To świetny przepis dla początkujących kucharzy, bo jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Otrzymany krem - bo w sumie jest to bardziej krem niż zupa - jest pyszny, pożywny i efektowny. Do jego przygotowania można wykorzystać resztki rosołu lub po prostu użyć bulionu z kostki. Zresztą co będę się rozpisywać - przekonajcie się sami.



Składniki:
2 puszki pomidorów
2 marchewki
pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki świeżej bazylii
2 łyżki świeżego tymianku
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 l bulionu
sól
pieprz czarny

Cebulę pokroić w kostkę i wruzcić na rozgrzaną oliwe. Zeszklić na wolnym ogniu. Dodać posiekany czosnek i chwilę poddusić. Dodać pomidory, bazylię i cukier, dusić razem mieszając co jakiś czas. 


Pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę ugotować w bulionie. Gdy warzywa będą miękkie, dodać przygotowane pomidory. Doprawić solą i pieprzem, dodać listki tymianku. Całość zmiksować.
Na końcu włożyć do zupy serek mascarpone.
 
 
Smacznego!