sobota, 11 lipca 2015

Zupa czosnkowo-paprykowa

Wiem, że sezon paprykowy dopiero przed nami, ale już teraz można trafić na paprykę w dobrej cenie. A ta zupa to mój absolutny hit. Gęsta, kremowa, z delikatnym posmakiem czosnku, a jeśli dodacie chili, to również pikantna. Jeśli dodać do siebie prozdrowotne właściwości czosnku i wit. C zawartą w papryce, to prawdziwa bomba witaminowa. Z resztą, co ja Was będę przekonywać - zróbcie, spróbujcie, a na pewno zakochacie się tak jak ja.



Składniki:
  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki oliwy + odrobina do polania
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 cebuli
  • 2 pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
  • 1/2 papryczki chili
  • garść posiekanej natki pietruszki

Papryki ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 st. C przez około 15 minut.Gdy lekko ostygną, ściągnąć skórki i usunąć nasiona.

W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę. Smażyć przez chwilę. Czosnek nie może zbrązowieć, bo zrobi się gorzki.

Wlać bulion i dodać pokrojone papryki oraz ziemniaki. Zupę gotować ok. 20 minut. Następnie zdjąć z gazu i dołożyć posiekaną papryczkę chili. W wersji dla juniora nigdy jej nie dodaję, bo nie chcę fundować maluchowi ognistego jedzenia.

Zupę zmiksować na krem. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupkę serwować skropioną oliwą oraz posypaną posiekaną natką pietruszki.


Smacznego!