Składniki:
- 3 duże czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- 3 łyżki oliwy + odrobina do polania
- 2 szklanki bulionu
- 1/2 cebuli
- 2 pokrojone w kostkę średnie ziemniaki
- 1/2 papryczki chili
- garść posiekanej natki pietruszki
Papryki ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, ułożyć na blasze i piec w temperaturze 200 st. C przez około 15 minut.Gdy lekko ostygną, ściągnąć skórki i usunąć nasiona.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cebulę. Smażyć przez chwilę. Czosnek nie może zbrązowieć, bo zrobi się gorzki.
Wlać bulion i dodać pokrojone papryki oraz ziemniaki. Zupę gotować ok. 20 minut. Następnie zdjąć z gazu i dołożyć posiekaną papryczkę chili. W wersji dla juniora nigdy jej nie dodaję, bo nie chcę fundować maluchowi ognistego jedzenia.
Zupę zmiksować na krem. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupkę serwować skropioną oliwą oraz posypaną posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!