czwartek, 17 kwietnia 2014

10 zdrowych powodów, żeby jeść imbir

Choć to niepozorna przyprawa, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Jest skutecznym lekiem na infekcje. Pomaga w walce z trądzikiem, wypadaniem włosów i łupieżem oraz łuszczycą. I tonie koniec jego zalet - dlatego dziś spróbuję Was przekonać, że po szczyptę imbiru warto sięgać często, a nawet częściej.



1. Łagodzi bóle żołądka - zwłaszcza, jeśli sięgniemy po świeży korzeń imbiru. Nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale także ułatwia wchłanianie składników odżywczych. Przynosi ulgę w przypadku wzdęć, bo działa rozkurczowo, a do tego zapobiega stanom zapalnym i pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Regularnie spożywany pozwala zapobiegać owrzodzeniu błony śluzowej układu pokarmowego.

2. Łagodzi mdłości - również ciążowe - i zapobiega wymiotom także tym po chemioterapii czy narkozie, dlatego jest częstym składnikiem leków przeciwko chorobie lokomocyjnej. Dzieciom zamiast aptecznych leków wystarczy podać cukierki imbirowe. Co ważne, imbir w odróżnieniu od tego typu leków nie powoduje senności. Uwaga! W przypadku porannych mdłości nie można go zażywać dłużej niż cztery dni.

3. Ma działanie przeciwzakrzepowe - jest stosowany w profilaktyce zakrzepów w naczyniach krwionośnych, gdyż zapobiega zlepianiu płytek krwi. Jego działanie rozgrzewające poprawia krążenie. To działanie czyni go niezbędnym elementem diety osób z podwyższonym cholesterolem.

4. Jest naturalnym antybiotykiem - dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbakteryjnemu wspomaga leczenie przeziębień i stanów zapalnych układu oddechowego. Wzmacnia nasz system odpornościowy. Pomaga także w leczeniu zapalenia stawów.

5.Orzeźwia i usuwa zmęczenie, gdyż wpływa korzystnie na ukrwienie mózgu, chroniąc nas przed zanikaniem komórek mózgowych. Poprawia koncentrację i pamięć, a tym samym zwiększa wydajność umysłową. Zmniejsza tym samym podatność na chorobę Alzheimera.

6. Zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni nasze komórki przed uszkodzeniem i tym samym zapobiega m.in. starzeniu. Z tego powodu jest też przedmiotem badań pod kątem działania antynowotworowego.

7. Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu działa też przeciwbólowo i pomaga zmniejszać obrzęk dzięki swoim właściwościom moczopędnym. Działanie przeciwbólowe potwierdzono również u osób cierpiących na zapalenie kości i stawów kolanowych. Jest świetnym wspomaganiem leczenia chorób reumatycznych - ot, choćby kąpiel z dodatkiem olejku imbirowego.

8. Przez działanie przeciwzapalne i rozkurczowe jest doskonały w łagodzeniu dolegliwości miesiączkowych. Badania wykazały, że jego skuteczność można porównać z ibuprofenem. Warto go dodawać do jedzenia już przy pierwszych objawach PMS. Pomaga w bólach głowy, również tych migrenowych. Regularnie stosowany zmniejsza ilość i siłę ataków.

9. Dba o jamę ustną - działa odkażająco, odświeżająco, pozostawia przyjemny zapach w ustach.
Dba o jamę ustną. Ma działanie odkażające i odświeżające, pozostawia miły zapach w ustach.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/cudowny-imbir-wlasciwosci-lecznicze-i-odchudzajace-imbiru_33621.html

10 I na koniec - jest naturalnym afrodyzjakiem - pomaga zachować młodość, dodaje energii i mocy, a przez swoje działanie rozgrzewające, pobudza również narządy płciowe.

Niestety - mimo tak pokaźnej listy zalet - imbir nie jest dla każdego:
  • U niektórych osób może powodować biegunkę, zgagę, rozstrój żołądka czy podrażnienia jamy ustnej - dotyczy to jednak niewielu osób i to tylko w przypadku spożywania imbiru w postaci surowej. 
  • Przed korzystaniem z dobroczynnego działania imbiru warto jednak skonsultować się z lekarzem, jeśli zażywamy leki rozrzedzające krew.
  • Nie należy przyjmować więcej niż 4 g imbiru dziennie - w przypadku przedawkowania imbiru można odczuć zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny rytm bicia serca.
  • Unikaj imbiru jeżeli chorujesz na przewlekłą chorobę układu pokarmowego, refluks żołądkowy oraz podczas karmienia piersią.
  • Imbiru nie powinny jeść dzieci do 2. roku życia.
Nabraliście ochoty na imbir? Mam dla Was coś szybkiego i smacznego z dodatkiem imbiru - jabłkowo-cynamonowe racuchy.


Składniki:
500 ml kwaśnego mleka
2 jajka
3 łyżki miodu
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
30 dag jabłek
cukier puder

Do miski przesypać mąkę, dodać sodę, cynamon oraz gałkę muszkatołową i imbir. Wymieszać.

Kwaśne mleko przelać do miseczki. Dodać żółtka i miód, zmiksować. Następnie wsypać suche produkty i ponownie wymieszać.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodać jabłka, białka i razem delikatnie wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką ciasto. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Smażymy krótko, bo łatwo się przypalają. Ostudzone racuchy posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!