piątek, 11 kwietnia 2014

Pomidorowa bruschetta

Wiem, że do sezonu grillowo-piknikowego pozostało jeszcze trochę czasu, ale dziś chciałam Wam zaserwować właśnie takie danie. Jest proste w transporcie, proste, znosi dobrze upały i znakomicie smakuje. Czerwone pomidory z czosnkowym pieczywem to doskonała przekąska na lato.


Składniki:
1 kg pomidorów (mogą być czerwone i żółte, wtedy danie będzie bardziej kolorowe)
2/3 szklanki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo mielony pieprz
2 bagietki przecięte wzdłuż
2 ząbki czosnku
1 duża czerwona cebula cienko pokrojona
świeże liście bazylii


Rozgrzać grill. W tym czasie wymieszać pokrojone w kostkę pomidory z oliwą, solą i pieprzem.
Bagietki umieścić na grillu i delikatnie zrumienić z obu stron. Jeszcze ciepłe posmarować czosnkiem, na to nałożyć przygotowane pomidory i udekorować cebulą. Na wierzchu ułożyć porwane listki bazylii.

Z tych proporcji otrzymamy przekąskę na kilka osób, bo z jednej całej bagietki powinno wyjść około 12 kawałków.


Proste, prawda? Smacznego!