Lato przynosi tak wiele warzyw i owoców, że możliwości kulinarne zdają się nie mieć końca. Przynosi jednak także upały, które sprawiają, że w kuchni nie bardzo chce się siedzieć, a jedzenie gorącego obiadu jakoś nie napawa optymizmem. Ale jest zupa, która dla mnie doskonale wpisuje się w letni klimat i o tej porze roku smakuje chyba najlepiej. To zupa ogórkowa ze świeżo ukiszonych ogórków - nie gęsta, nie ciężka, ale cudownie orzeźwiająca.
Składniki:
50 dag żeberek wieprzowych
kawałek selera
połowa pora
1 marchewka
1 pietruszka
6 ogórków kiszonych
6 ziemniaków
1 filiżanka śmietany 18%
1/2 pęczka koperku
sól pieprz
Seler, pietruszkę i por gotujemy razem z mięsem około godziny. Wyjąć warzywa z wywaru. Marchew i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do gotującego się wywaru. Gotować przez 15 minut, po czym dodać do zupy pokrojone w cienkie plasterki. Gotować kolejne 5 minut. Dodać śmietanę oraz posiekany koperek. Można podawać razem z mięsem z żeberek.
Smacznego!