Składniki:
- pół szklanki ryżu lub w przypadku ryżu w woreczkach dwa woreczki
- łyżka natki pietruszki
- mała cebula
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- prażone ziarna słonecznika
- sól
- imbir
- pieprz
Ryż ugotować - należy go odrobinę rozgotować, żeby się kleił. Ugotowany ryż mieszamy z przyprawami, posiekanym czosnkiem, smażoną cebulą i natką pietruszki.
Uformować kulki i obtoczyć w ziarnach słonecznika. W przypadku, gdy użyjecie ryżu parabolicznego (jak ja, bo taki miałam pod ręką), do masy trzeba dodać jajko, żeby dobrze skleiło składniki. W przypadku zwykłego ryżu nie będzie takiej potrzeby. Kuleczki usmażyć.
Ja podaję je na kiełkach z pomidorami, ale tutaj inwencja należy przede wszystkim do Was.
Smacznego!