niedziela, 14 grudnia 2014

Kulki ryżowe

Ci, którzy nie lubią czosnku, pewnie znów pokręcą nosem, ale w mojej kuchni czosnek jest ważnym elementem dań. Jeśli natomiast lubicie połączenie smaków czosnku i zielonej pietruszki to będzie to coś, co powinno Wam przypaść do gustu. Składniki są dość banalne, a efekt końcowy to pyszna przekąska, która doskonale sprawdzi się zarówno na ciepło i na zimno.




Składniki:
  • pół szklanki ryżu lub w przypadku ryżu w woreczkach dwa woreczki
  • łyżka natki pietruszki
  • mała cebula
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • prażone ziarna słonecznika
  • sól
  • imbir 
  • pieprz

Ryż ugotować - należy go odrobinę rozgotować, żeby się kleił. Ugotowany ryż mieszamy z przyprawami, posiekanym czosnkiem, smażoną cebulą i natką pietruszki.


Uformować kulki i obtoczyć w ziarnach słonecznika. W przypadku, gdy użyjecie ryżu parabolicznego (jak ja, bo taki miałam pod ręką), do masy trzeba dodać jajko, żeby dobrze skleiło składniki. W przypadku zwykłego ryżu nie będzie takiej potrzeby. Kuleczki usmażyć.


Ja podaję je na kiełkach z pomidorami, ale tutaj inwencja należy przede wszystkim do Was.

Smacznego!