wtorek, 10 marca 2015

Schłodzona zupa pomidorowa w stylu hiszpańskim

Wiem, że na chłodniki jeszcze przyjdzie czas, ale mam już dość gęstych, rozgrzewających zup zimowych. Potraktujcie więc tę moją propozycję jako formę przekąski. Bo w sumie nie o samą zupę, a o dodatki tutaj chodzi. Tuńczyk, jajko, wędlina, oliwki czy krakersy - to właśnie one czynią to danie sycącym i smacznym. Możecie więc podać gościom zupę i dodatki na osobnych talerzykach, aby każdy skomponował sobie danie takie, jak lubi najbardziej. I jeszcze jedno - jej przygotowanie zajmie Wam mniej, niż 20 minut.



Składniki:
  • Ok. 1 kg pomidorów (ja dałam z puszki, bo o tej porze roku ciężko o dojrzałe, smaczne pomidory)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 kromki kanapki
  • 1/3 kubka blanszowanych, prażonych migdałów
  • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/3 kubka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki - co kto lubi: jajka na twardo, tuńczyk w oleju, szynka Prosciutto, oliwki, migdały, ser żółty, krakersy...


Skórkę pomidorów naciąć na czubku w kształcie "X". Pomidory włożyć na 30 sekund do wrzątku, następnie przełożyć do zimnej wody, a gdy ostygną zdjąć skórkę. W przypadku puszkowych pomidorów ten etap możemy pominąć - należy jednak zwrócić uwagę, aby kupić pomidory bez skórki.

Do miski wkładamy pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, podzielone na 2 cm kawałki kromki kanapki, migdały, ocet i olej. Całość blendujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby schłodzić - można to robić od 1 godziny do nawet 2 dni. Schłodzoną zupę podajemy z dodatkami.


Smacznego!