Składniki:
- Ok. 1 kg pomidorów (ja dałam z puszki, bo o tej porze roku ciężko o dojrzałe, smaczne pomidory)
- 1 ząbek czosnku
- 3 kromki kanapki
- 1/3 kubka blanszowanych, prażonych migdałów
- 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
- 1/3 kubka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki - co kto lubi: jajka na twardo, tuńczyk w oleju, szynka Prosciutto, oliwki, migdały, ser żółty, krakersy...
Skórkę pomidorów naciąć na czubku w kształcie "X". Pomidory włożyć na 30 sekund do wrzątku, następnie przełożyć do zimnej wody, a gdy ostygną zdjąć skórkę. W przypadku puszkowych pomidorów ten etap możemy pominąć - należy jednak zwrócić uwagę, aby kupić pomidory bez skórki.
Do miski wkładamy pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, podzielone na 2 cm kawałki kromki kanapki, migdały, ocet i olej. Całość blendujemy przez ok. 30 sekund do uzyskania gładkiej masy. Doprawić solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki, aby schłodzić - można to robić od 1 godziny do nawet 2 dni. Schłodzoną zupę podajemy z dodatkami.
Smacznego!