Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 3 białka
- 1/4 szklanki cukru
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
- około 12 łyżeczek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać, pokroić na nieduże kawałki i podsmażyć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Pod koniec dodać cynamon.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier
waniliowy oraz masło, całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe
jajko, zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i
włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód prostokątnej formy
(25x35 cm). Białka z 3 jaj lekko ubić, następnie stopniowo dodawać
cukier, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do formy z ciastem wyłożyć jabłka,
przykryć je pianą z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
A Wy co tam dobrego upiekłyście na ten długi weekend?